• Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Końskich

BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA NR 2 IM. GEN. ANTONIEGO PIWOWARCZYKA

DZIEŃ OTWARTY

27 maja podczas Dnia Otwartego w naszej szkole zrobiło się naprawdę tłoczno. Został zorganizowany dla uczniów klas ósmych szkół podstawowych z całego powiatu koneckiego. Ponad 100 uczniów miało okazję poznać szkołę „od kuchni” – jej ofertę edukacyjną, atmosferę, nauczycieli, a także sprawdzić się.

Przybyło wielu gości, m.in. członek zarządu Starostwa Powiatowego w Końskich, Dariusz Banasik, przedstawiciele różnych instytucji oraz panowie z Czarnej Floty. Odwiedzający mogli zajrzeć do pracowni fryzjerskiej, gdzie czekała na nich analiza włosów i skóry głowy. Z kolei przyszli sprzedawcy mieli okazję sprawdzić się w obsłudze kasy fiskalnej i poznać tajniki pracy w handlu. Najważniejszym punktem wydarzenia był konkurs z zakresu pierwszej pomocy przedmedycznej pod hasłem: „Wiem, co zrobić, gdy…”. W szranki stanęło kilkunastu uczniów z różnych szkół podstawowych powiatu, którzy wykazali się nie tylko wiedzą teoretyczną, ale również praktycznymi umiejętnościami udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej. To doskonały sposób na rozwijanie kompetencji, które mogą przydać się każdemu – w najmniej spodziewanym momencie.
Tuż po konkursie uczestnicy mogli zobaczyć pokaz ratownictwa medycznego, podczas którego zainscenizowano pozorowany wypadek drogowy. W akcji ratunkowej wzięły udział wszystkie służby – policja, straż pożarna oraz ratownicy medyczni – współpracując, by jak najszybciej udzielić pomocy poszkodowanemu. Była to widowiskowa, ale i bardzo edukacyjna część wydarzenia. Uczestnicy mogli również zaobserwować specjalistyczny sprzęt straży pożarnej, m.in. hydrauliczne narzędzia do wycinania karoserii samochodowej, które odgrywają kluczową rolę podczas akcji. Na zakończenie pokazu ratownik medyczny Marcin Pytlos przeprowadził krótkie szkolenie z podstaw udzielania pierwszej pomocy, w którym aktywnie uczestniczyli nie tylko uczniowie. Na wszystkich gości czekał również pyszny poczęstunek, chrupiące gofry z bitą śmietaną, kolorowe owocowe szaszłyki, aromatyczne kiełbaski oraz kaszanka prosto z grilla.
Była też prezentacja zawodów, których można się uczyć w szkole i spotkania z uczniami, nauczycielami oraz skorzystania z doradztwa pań z Hufca Pracy w Końskich.

Wyniki konkursu:

I miejsce – Aleksandra Szymczyk (PSP Fałków)

II miejsce – Michał Doniecki (PSP Fałków)

III miejsce – Zofia Zięba (PSP Fałków)

IV miejsce – Beata Sękowska (SP nr 2 Końskie)

Komisję konkursową stanowili: panie, ratownik medyczny Anna Siemieniec, komendant 13-5 HP Końskie Monika Jedynak, pedagog ZSP nr 2 w Końskich Weronika Salata oraz panowie, ratownik medyczny Marcin Pytlos i nauczyciel edb Artur Ciszek. Takie działania to nie tylko nauka, ale i kształtowanie właściwych zachowań, odpowiedzialności i empatii. Organizatorami konkursu byli Artur Ciszek, Weronika Salata oraz Monika Jedynak.Gratulujemy wszystkim uczestnikom i ich opiekunom!

Równolegle odbyło się rozstrzygnięcie konkursu pod tytułem: „Stop uzależnieniom. Chcę być wolny (od dopalaczy, narkotyków, środków odurzających i zagrożeń z Internetu).”
Jury w składzie: Michał Zatoński – Zastępca Prokuratora Rejonowego,
Izabela Skrzynecka – Starostwo Powiatowe, Emilia Sroka – Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Końskich, aspirant sztabowy Tomasz Soboń – KPP Końskie, Małgorzata Makuch – ZSP nr 2 w Końskich, przyznało następujące nagrody:

I miejsce: zespół w składzie: Aleksandra Stachura, Justyna Maligłówka, Maria Pluta (klasa 3 fsw), opiekun: Weronika Salata.

II miejsce: zespół w składzie: Kamil Poszalski (klasa 2 fsw), Wojciech Płodzik (klasa 1 mw), Bartłomiej Basiak (klasa 3 bw), opiekun: Aleksandra Śmietana.

Nagrody ufundowali: Starostwo Powiatowe w Końskich, Komenda Powiatowa Policji w Końskich i Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Końskich. Konkurs zorganizowali: dyrektor Łukasz Misztal i Małgorzata Makuch.

Dziękujemy wszystkim za uświetnienie naszego wydarzenia swoją obecnością, przede wszystkim młodzieży szkół podstawowych powiatu koneckiego za liczne przybycie, entuzjazm i aktywne uczestnictwo w przygotowanych dla Was atrakcjach. Było smacznie, wesoło i przyjaźnie!

Dziękujemy i zapraszamy do nas!

Przejdź do treści