WĘDLINIARZ
Wędliniarz swoją pracę wykonuje w
zakładzie przetwórstwa mięsa. Do jego głównych zadań należy dostarczanie na
rynek mięsa i przetworów mięsnych dobrej jakości, o wysokich walorach
zdrowotnych zaspokajających wymagania każdego konsumenta. Aby to osiągnąć,
pracownicy zakładu przetwórstwa mięsa muszą zadbać o surowce najwyższej jakości,
odpowiednio je przechować i przygotować do przetwarzania.
Głównym zadaniem wędliniarza jest produkowanie szerokiego asortymentu wędzonek,
kiełbas, wędlin podrobowych i produktów blokowych, konserw, tłuszczów jadalnych
oraz produkowanie mięsa do handlu z zachowaniem zasad bezpieczeństwa zdrowotnego
żywności. Produkcja w zakładzie przetwórstwa mięsa jest wysoko zmechanizowana,
opiera się na tradycyjnych recepturach, jak i nowoczesnych technologiach.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie wędliniarz powinien być przygotowany do
wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) dokonywania rozbioru tusz zwierząt rzeźnych oraz wykrawania mięsa;
2) magazynowania i przygotowywania mięsa do dystrybucji;
3) obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie mięsa;
4) wykonywania prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych;
5) magazynowania i przygotowywania przetworów mięsnych i tłuszczowych do
dystrybucji.
Miejscem odbywania praktyk zawodowych przez uczniów są głównie zakłady mięsne.
Absolwent po potwierdzeniu kwalifikacji T.5. Produkcja przetworów mięsnych i
tłuszczowych może także uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie
technik technologii żywności po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji T.16.
Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz uzyskaniu
wykształcenia średniego.