PIEKARZ
Piekarz swoją pracę wykonuje w zakładzie
piekarskim. Do jego głównych zadań należy dostarczenie na rynek pieczywa o
dobrej jakości oraz wysokich walorach zdrowotnych. Aby otrzymać dobrej jakości
pieczywo musi zadbać o surowce najlepszej jakości, a następnie przechować je w
odpowiednich warunkach. Z tych surowców wytwarza ciasta na różne rodzaje
pieczywa, kształtuje wyroby, wypieka z zachowaniem zasad bezpieczeństwa
zdrowotnego żywności oraz przygotowuje do sprzedaży.
Piekarstwo należy do gałęzi gospodarki, w której poszukiwani są pracownicy o
wysokich kwalifikacjach. Rynek pracy oczekuje na profesjonalnie wyszkolonych
piekarzy, których zaangażowanie oraz fachowość przyczyni się do uzyskania
pieczywa o pożądanych walorach smakowych i zdrowotnych.
Poszukiwani są także piekarze ze znajomością tradycyjnych technologii
wytwarzania pieczywa. Duże zapotrzebowanie na piekarzy jest również w krajach
Unii Europejskiej.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie piekarz jest przygotowany do wykonywania
następujących zadań zawodowych:
1) przygotowywania surowców do produkcji wyrobów piekarskich;
2) sporządzania półproduktów piekarskich;
3) dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie;
4) przeprowadzania rozrostu oraz wypieku pieczywa;
5) obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich.
Absolwent po potwierdzeniu kwalifikacji T.3. Produkcja wyrobów piekarskich może
także uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii
żywności po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji T.16. Organizacja i
nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz uzyskaniu wykształcenia
średniego.