Kucharz
To zawód, który daje możliwość rozwijania zainteresowań kulinarnych oraz szansę na ciekawą karierę na rynkach lokalnych i za granicą. Kształtuje umiejętności związane z technologią sporządzania potraw, doborem zastawy stołowej oraz oceną towaroznawczą i przechowywaniem potraw.
Nauka na tym kierunku trwa trzy lata. Uczniowie teoretyczną naukę odbywają w szkole, a praktyczną u pracodawcy w lokalnych zakładach gastronomicznych.
Celem kształcenia zawodowego jest przygotowanie uczących się do życia w warunkach współczesnego świata, wykonywania pracy zawodowej i aktywnego funkcjonowania na zmieniającym się rynku pracy.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) przechowywania żywności;
2) sporządzania potraw i napojów;
3) wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
Absolwent w zawodzie kucharz po potwierdzeniu kwalifikacji T.6. Sporządzanie potraw i napojów może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych lub podjąć naukę w Liceum Ogólnokształcącym dla Dorosłych i uzyskać wykształcenie średnie.
Jeżeli:
-lubisz przygotowywać potrawy
- interesujesz się gastronomią
-chcesz poznawać kuchnie innych narodów
-chciałbyś prowadzić własne przedsiębiorstwo
podejmij naukę w tym zawodzie