CUKIERNIK
Praca w zawodzie cukiernika polega nie
tylko na wytwarzaniu różnego asortymentu ciast, ciastek, tortów i deserów, ale
również na tworzeniu dekoracji wyrobów gotowych, które dostarczają wrażeń
smakowych i wizualnych konsumentowi.
Cukiernik musi umieć ocenić jakość i przydatność surowców oraz prowadzić
dokumentację związaną z rozliczeniem surowców i półproduktów.
Produkując wyroby cukiernicze, posługuje się specjalistycznymi maszynami i
urządzeniami, które w czasie kształcenia musi poznać i umieć je obsługiwać.
Dekoracje cukiernicze tworzone są głównie ręcznie i wymagają zdolności
manualnych oraz plastycznych. Konieczna jest znajomość i umiejętność pracy z
różnymi tworzywami dekoracyjnymi.
Ważna jest również dbałość o higienę na stanowisku pracy oraz umiejętność jego
organizacji zgodnie z wymaganiami bezpieczeństwa i higieny pracy.
Cukiernictwo jest specyficznym zawodem, który wymaga odpowiedniego przygotowania
do wykonywania zadań zawodowych. Rynek pracy poszukuje ludzi, którzy posiadaliby
właściwe kwalifikacje nabyte w toku kształcenia zawodowego.
Cukiernictwo, oprócz różnorodnych maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji, to
także praca rzemieślnicza, stąd zapotrzebowanie na pracowników, którzy będą
wykonywali swoją pracę z zaangażowaniem i fachowością.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik jest przygotowany do
wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych;
2) sporządzania półproduktów cukierniczych;
3) sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych;
4) dekorowania wyrobów cukierniczych.
Absolwent po potwierdzeniu kwalifikacji T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych
może uzyskać także dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik
technologii żywności po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji T.16. Organizacja i
nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz uzyskaniu wykształcenia
średniego.